HUBUNGAN POLA MAKAN DENGAN STATUS GIZI PADA ATLET FUTSAL KABUPATEN SIMEULUE

Authors

  • Bambang Agung Prayuda

DOI:

https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v10i2.5360

Keywords:

Nutritional Status, Diet, Futsal

Abstract

Nutrients are needed by athletes to meet daily nutritional needs used in carrying out daily activities, training and physical activities that support body fitness. Fulfilling this nutrition is very important for athletes, considering that their energy needs are greater than those of people who do not exercise, because the intensity of training and the work of their body organs is heavier. This research is a quantitative descriptive research with a cross sectional design. This research aims to identify the relationship between the research variables and determine the level of correlation. The independent variable is diet and the dependent variable is nutritional status. The results of the study showed that there was a significant relationship between eating frequency, amount of carbohydrate intake, and the nutritional status of futsal athletes (p < 0.05). On the other hand, no significant relationship was found between the amount of protein intake, fat intake and amount of water and nutritional status (p > 0.05). It is hoped that respondents will increase their understanding regarding eating patterns and pay attention to each food intake so that they can maintain and optimize their performance and endurance as athletes.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agus Mahendra. (2019). Jadwal Makan Berdasarkan Dokter Gizi. JournalNutrition.
Aji Litardiansyah & Hariyanto, E. (2020). Survei kondisi fisik peserta ekstrakurikuler futsal putra dan putri sekolah menengah atas . Sport Science and Health, 2(6), 72–74.
Arifin, A. M., Yani, A. & Lestari, Y. N. (2021). Hubungan frekuensi, jenis makanan dan rata-rata asupan harian (energi, karbohidrat, lemak dan protein) dengan kejadian gastritis (Studi pada pegawai di Rumah Sakit Holistic Purwakarat). SportandNutritionJournal, 2(2), 65–72.
Brown, J. E. & et al. (2013). Nutrition Through the Life Cycle. S.l:CengageLearning.
Chasanah Faidatul. (2019). Gambaran Pola Makan Pasien dengan Gastritis Kronik. University of Muhammadiyah Malang.
Depkes RI. (2016). Riset Kesehatan Dasar .
Dermawati, K., Basith, ichsani & Mutmainnah. (2018). Profil Status Gizi Antropometri dan Kadar Hemoglobin Atlet Putri Bola Voli Klub Sparta UNM. Ilmu Keolahrgaan Universitas Negeri Makassar, 1–10.
Dwigint, S. (2015). Hubungan Pola Makan terhadap sindrom dispepsia pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Lampung. JMarjority, 4(1).
Harahap, V. (2012). Hubungan Pola Konsumsi Makanan dengan Status Gizi pada Siswa Negeri 2 Rintisan Sekolah Bertaraf Internasional (RSBI) Band Aceh.
Hatala. (2022). Keaktifan ibu mengikuti posyandu berhubungan dengan status gizi balita Tri. JurnalIlmiahPermas, 10(3), 609–614.
Karinta Ariani Setiaputri. (2019). hubungan konsumsi zat gizi, persentase lemak tubuh dan aktivitas fisik dengan kebugaran jasmani pada atlet renang. Jurnal Kesehatan Masyarakat .
Kemenkes. (2014). Peraturan Kemenkes Pedoman Gizi Seimbang .
Kemenkes. (2019). Angka Kecukupan Gizi.
Kemenkes. (2020). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 2 Tahun 2020.
KEMENKES RI. (2020). Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. (2020). Tetap Produktif, Cegah dan Atasi Diabetes Mellitus. In pusat datadan informasi kementrian kesehatan RI.
Kesehatan, J. R., Khoirina, N. I., Kartikasari, Y. & Sudiyono, ; (2016). PERBEDAAN KUALITAS CITRA ANATOMIS PEMERIKSAAN COMPUTED TOMOGRAPHY ANGIOGRAPHY (CTA) AORTA ABDOMINALIS DENGAN VARIASI NILAI THRESHOLD. Jurnal Riset Kesehatan, 5(2), 65–72. http://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/jrk
Khairiyah. (2016a). Gambaran Food Preferences pada Siswa-siswi Obesitas di Madrasah Ibtidaiyah Pembangunan UIN Jakarta Tahun 2016. UINSyarifHidayatullahJakarta.
Khairiyah. (2016b). Pola makan mahasiswa fakultas kedokteran dan ilmu kesehatan (FKIK) uin Syarif Hidayatullah Jakarta. UINSyarifHidayatullah.
Kurniawan, A. & et al. (2021). Gambaran Pola Konsumsi dan Pengetahuan Mengenai Kadarzi pada Suku Osing Kab Banyuwangi, Malang. MadzaMedia.
Nisa. (2016). Hubungan antara tingkat pengetahuan tentang pola makan dan aktivitas fisik dengan kejadian obesitas pada remaja (10-19 tahun) di SMP BOPKRI 3 Yogyakarta. UniversitasRespatiYogyakarta.
Oetoro. (2018). 1000 Jurus makan pintar dan hidup bugar. GramediaPustakaUtama.
Permenkes. (2014). Pusat data dan informasi kementrian kesehatan RI.
Rahman Muharam, R., Damayanti, I. & Ruhayati, Y. (2019). Hubungan Antara Pola Makan Dan Status Gizi Dengan Tingkat Kebugaran Atlet Dayung. In JOURNAL OF SPORT SCIENCE AND EDUCATION (JOSSAE (Vol. 4, Issue 1).
Rikesdas. (2013). Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementrian RI tahun 2013.
Sinurat, R. (2021). Implementation Of The Evaluation Of The Volume Of Maximum Oxygen Uptake (Vo2 Max) Athletes Koni Rokan Hulu. Jurnal Humanities Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 1–5. https://doi.org/10.24036/jha.0201.2021.01
Sirajuddin, Surmita & Astuti. (2018). Survey Konsumsi Pangan. KementrianKesehatanRI, 326–340.
Suhardjo. (2018). Perencanaan Pangan dan Gizi. BumiAksara.
Sulistyoningsih. (2016). Hubungan antara pola konsumsi makanan dan tingkat konsumsi gizi dengan status gizi anak usia sekolah di Panti Asuhan. UniversitasAirlanggaSurabaya.
Supariasa, I., Bakri, B. & Fajar, I. (2016). Penilaian Status Gizi. EGC.
Tobelo, C. D., Malonda, N. S. & Amisi, M. D. (2021). Gambaran pola makan pada mahasiswa semester VI Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sam Ratulangi selama masa pandemi covid-19. Jurnal KESMAS, 2(10), 59.
Wardlaw & Hampl. (2017). Perspektive in Nutrition. New York. McGrawHillsCompany.
Permatasari, P. I., Masrikhiyah, R., Ratnasari, D., Kesehatan, F. I., & Setiabudi, U. M. (2022). Hubungan Tingkat Pengetahuan Gizi terhadap Asupan Gizi , IMT , dan Frekuensi Minuman Isotonik pada Siswa SSB Dewatara. Jurnal Pendidikan Tambusai, 6, 14679–14688.
Rahmi, N. F. (2022). ANALISIS ASUPAN ZAT GIZI MAKRO DAN MIKRO TERHADAP KEBUGARAN JASMANI ATLETDI UPTD KEBAKATAN OLAHRAGA DISPORA SUMATERA BARAT (Vol. 9).
Sa’adah, U., Hardiansyah, A., & Darmuin, D. (2014). Hubungan Pengetahuan Gizi dan Asupan Zat Gizi Makro dengan Tingkat Kebugaran Jasmani Atlet Sepak Bola di SSB Ganesha Putra FC Purwodadi. Penambahan Natrium Benzoat Dan Kalium Sorbat (Antiinversi) Dan Kecepatan Pengadukan Sebagai Upaya Penghambatan Reaksi Inversi Pada Nira Tebu, 4(1).
Simamora, J. B. (2023). Hubungan Pola Makan Dengan Tingkat Kebugaran Pemain Futsal IMADIO Yogyakarta. Skripsi Universitas Negeri Yogyakarta.

Downloads

Published

2025-01-30

How to Cite

Agung Prayuda, B. . (2025). HUBUNGAN POLA MAKAN DENGAN STATUS GIZI PADA ATLET FUTSAL KABUPATEN SIMEULUE. Jurnal Biogenerasi, 10(2), 816–823. https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v10i2.5360