EKSPLORASI JENIS DAN PEMANFAATAN TANAMAN FAMILI Zingiberaceae PADA TIGA PASAR CENTRAL TRADISIONAL DI KABUPATEN MERANGIN, JAMBI

Authors

  • Widia Putri Febriani Universitas Merangin

DOI:

https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v10i3.6901

Keywords:

Zingiberaceae, Exploration, Utilization, Traditional Market, Merangin

Abstract

   Traditional markets in Merangin Regency, Jambi Province, are important places for the distribution and exchange of local biological resources, including plants from the Zingiberaceae family, whose roles and potential are widely recognized. However, empirical data on the specific species traded and their utilization are still very limited. This study aims to explore the diversity of Zingiberaceae family plants sold by traders in three traditional central markets in Merangin Regency, and to identify their various uses. The study was conducted at three traditional central markets in Merangin Regency, namely Pasar Bawah Bangko, Pasar Rakyat, and Pasar Baru Bangko. The type of research used in this study is descriptive qualitative. The results obtained are 11 species of the Zingiberaceae family traded, and their utilization is used as cooking spices, drinks, medicine, and kias (antidote to witchcraft).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adjeng, A. N. T., Andrifianie, F., Syafiz, K. S., & Ramadhani, U. K. S. (2023). Edukasi Optimalisasi Pemanfaatan Rimpang Jahe Gajah (Zingiber officinale Rosc) sebagai Nutraceutical Gummy Candy Berkhasiat Kesehatan dan Anti-Emeticum di Pekon Kedaung Kecamatan Pardasuka Kabupaten Pringsewu. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM), 7(1), 393–407.

Andesmora, E. V., Fevi Mawadhah Putri, Widia Bela Oktaviani, & Dalli Yulio Saputra. (2022). Zingiberaceae: Jenis dan Pemanfaatannya oleh Masyarakat Lokal Jambi. EDU-BIO: Jurnal Pendidikan Biologi, 5(2), 80–90.

Asharo, R. K., Indrayanti, R., Priambodo, R., Pasaribu, P. O., Rizkawati, V., Putri, H. A. E., Hannum, P., & Anjani, A. (2022). Pengolahan Hasil Budidaya Tanaman Rimpang dengan Teknik Vertikultur demi Mendukung Ekonomi Kreatif Masyarakat Rawamangun Jakarta Timur. Sarwahita : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Vol., 19(01), 133–146.

Buldani, A., Retno, Y., & Pertiwi, S. (2017). Uji efektivitas ekstrak Rimpang Bangle (Zingiber cassumunar Roxb.). Prosiding Seminar Nasional IPTEK Terapan (SENIT) 2017, 229–238.

Damhuri, Darlian, L., & Nuwiah, S. F. (2024). Familia Zingiberaceae Sebagai Obat Tradisional Masyarakat Jawa Di Desa Sumbersari Konawe Selatan. AMPIBI: Jurnal Alumni Pendidikan Biologi, 8(4), 274–282.

Laura, G. A., Pujimulyani, D., & Murti, S. T. C. (2024). Jahe Emprit Instan Dengan Variasi Waktu Blanching dan Penambahan Ekstrak Serai. Journal of Food and Agricultural Technology, 1(2),82–92.

Mukarromah, M., & Hayati, A. (2023). Studi Etnobotani Famili Zingiberaceae Dalam Pemanfaatannya Sebagai Tumbuhan Obat di Desa Ketindan, Dusun Tegalrejo Lawang, Malang. Jurnal Biosains Medika, 1(1), 28–34.

Nasution, J., Riyanto, R., & Chandra, R. H. (2020). Kajian Etnobotani Zingiberaceae Sebagai Bahan Pengobatan Tradisional Etnis Batak Toba Di Sumatera Utara. Media Konservasi, 25(1), 98–102.

Nuraeni, S., Supangkat, B., & Iskandar, J. (2022). Kajian Etnobotani Tanaman Rempah sebagai Bumbu, Obat dan Kias. Umbara : Indonesian Journal of Anthropology, 7(1), 27–38.

Prianti, A. T. (2023). Efektivitas Rendaman Air Rebusan Kencur Terhadap Penurunan Oedema Kaki pada Ibu Hamil Trimester III. Kebidanan, 1, 309–321.

Rohmah, M. N. (2024). Pemanfaatan dan kandungan kunyit (Curcuma domestica) Sebagai Obat Dalam Perspektif Islam. Es-Syajar: Journal of Islamic Integration Science and Technology, 2(1), 178–186.

Siboro, B. A. H., Manik, Y., Tampubolon, G. M., Situmorang, E. D. V., & Sinaga, H. (2023). Penciptaan Teknologi Tepat Guna untuk Peningkatan Kualitas dan Produktifitas Produksi Produk Turunan Jahe Merah di Sumatera Utara. International Journal of Community Service Learning, 7(4), 384–392.

Sitorus, C. B., Razoki, R., Novriani, E., & Syahputra, H. D. (2025). Potensi Antioksidan dan Total Fenol Ekstrak Etanol Kunyit Putih dengan Metode DPPH-FRAP. Jurnal Locus Penelitian Dan Pengabdian, 4(6), 2699–2706.

Sujarwo, W., Lugrayasa, I. N., & Kuswantoro, F. (2018). Studi Etnobotani Tiga Pasar Tradisional Di Kabupaten Tabanan Bali. Berita Biologi, 17(3).

Suprihatin, T., Rahayu, S., Rifa’i, M., & Widyarti, S. (2020). Senyawa pada Serbuk Rimpang Kunyit (Curcuma longa L.) yang Berpotensi sebagai Antioksidan. Buletin Anatomi Dan Fisiologi, 5(1), 35–42.

Syamsuri, S., & Alang, H. (2021). Inventarisasi Zingiberaceae yang Bernilai Ekonomi (Etnomedisin, Etnokosmetik dan Etnofood) di Kabupaten Kolaka Utara, Sulawesi Tenggara, Indonesia. Agro Bali : Agricultural Journal, 4(2), 219–229.

Wulansari, D. E., Wahyuono, S., Marchaban, & Widyarini, S. (2018). Aktivitas Antiinflamasi Topikal Ekstrak Etanolik Rimpang Bangle (Zingiber cassumunar Roxb.) pada Mencit yang Diinduksi Karagenin. Traditional Medicine Journal, 23(2), 122–126.

Zulfiani, R., Dahlia, S., & Fitriana, D. E. N. (2025). Pemanfaatan Temulawak (Curcuma xanthorrhiza) Sebagai Obat Cantengan Tradisional di Desa Kiara Payung, Banten. Jurnal Ilmiah Biologi UMA (JIBIOMA), 7(1), 36–45.

Downloads

Published

2025-09-30

How to Cite

Febriani, W. P. (2025). EKSPLORASI JENIS DAN PEMANFAATAN TANAMAN FAMILI Zingiberaceae PADA TIGA PASAR CENTRAL TRADISIONAL DI KABUPATEN MERANGIN, JAMBI . Jurnal Biogenerasi, 10(3), 1985–1992. https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v10i3.6901